Blog

Sufletele care ne însoțesc pe parcursul acestei vieți și mai departe

Există suflet și inteligență în orice ființă vie, fie ea plantă, gâză sau mamifer. Există personalitate, unicitate în orice ființă vie. Nici o floare nu este identică cu altă floare, nici un fir de iarbă nu va fi identic cu un altul.

Prietenilor noștri necuvântători, le împărtășim fără reținere toate bucuriile și tristețile, dezamăgirile, le împărtășim lacrimile cele mai amare, mai mult decât oricui altcuiva, poate chiar mai mult decât lui Dumnezeu. Ei ascultă, ne înțeleg și nu ne judecă, nu ne critică. Sunt cei mai buni ascultători și cei mai buni terapeuți.

Vorbeam mai demult cu o prietenă, că animalele de companie nu sunt doar prieteni sau companioni, ci sunt membrii ai familiilor noastre. Sunt copiii noștri. Iar dragostea și grija pentru ele nu sunt diferite. Dimpotrivă. Relațiile de familie sunt uneori dificile și greu de înțeles sau de acceptat, pe când relația cu prietenii noștri necuvântători atinge un nivel de acceptare și înțelegere de cele mai multe ori superior.

Am pierdut cu toții de-alungul timpului prieteni necuvântători. Nu știu dacă există un rai al animalelor, așa cum nu știu dacă există un rai al oamenilor. Cu siguranță însă nu sunt singura care își dorește să creadă că, da, ele există, și că vom trăi odată în armonie cu toți cei dragi nouă. Atunci poate vom înțelege fundamental esența vieții, a existenței noastre efemere și că cele două raiuri de fapt sunt reunite într-unul singur.